Lisätietoa liputuksesta
Tänään on torstai 21.11.2024, viikko 47
Liputusajat
Liputuksen ajoissa tulee noudattaa tiettyjä ohjeita. Suomessa voimassa olevan asetuksen mukaan liputus alkaa joka päivä kello 8 aamulla ja päättyy auringon laskiessa, paitsi kesäisin, jolloin liputus päättyy viimeistään kello 21.
Juhannusaattona liputus alkaa kello 18 ja päättyy juhannuspäivänä kello 21.
Itsenäisyyspäivänä ja vaalipäivinä, joissa äänestys päättyy auringonlaskun jälkeen, lippu lasketaan alas kello 20.
Valtion virastojen ja laitosten johdolla on mahdollisuus poiketa näistä kellonajoista erityisistä syistä.
Lisäksi talvisin, kaamosalueilla, on vakiintunut käytäntö liputtaa kello 8-16.
Suruliputus
Suruliputus on tapa osoittaa kunnioitusta vainajan ja hänen läheistensä kohtaamaa surua kohtaan. Suruliputus toteutetaan laskemalla Suomen lippu puolitankoon.
Suruliputus voidaan suorittaa sekä kuolinpäivänä että siunauspäivänä. Kuolinpäivänä lippu pidetään puolitangossa koko päivän. Siunaustilaisuuden päivänä lippu pidetään puolitangossa koko päivän tai ainakin siunaustilaisuuden päättymiseen asti, jolloin lippu joko nostetaan kokosalkoon tai lasketaan alas.
Suruliputus voidaan suorittaa yksityisessä kodissa, julkisissa rakennuksissa, kuten kunnissa ja kaupungeissa, sekä esimerkiksi urheilutapahtumissa.
Liputuksessa käytetään yleensä kansallislippua. Jos vainaja oli sotilas, voidaan liputtaa myös sotilaslippua.
Ahvenanmaa noudattaa paitsi valtakunnan yleisiä liputuspäiviä myös omia liputuspäiviään, jotka perustuvat maakunnan itsehallintoon. Näinä päivinä Ahvenanmaalla nostetaan sini-kelta-punainen maakuntalippu salkoon.
Saamelaisilla on vuosittain kaksitoista erityistä päivää, jolloin he juhlistavat omia perinteitään oman lipunsa alla. Saamelaisten lippu kunnioittaa heidän kulttuuriaan värikkäästi punaisella, vihreällä, keltaisella ja sinisellä.
Lisäksi on vakiintunut käytäntö, että valtion virastot ja laitokset liputtavat valtion vierailujen yhteydessä niillä alueilla, joissa vieraan valtion päämies vierailee. Sisäministeriö yleensä suosittelee myös yleistä liputtamista näillä vierailupaikkakunnilla.
Tässä muutamia esimerkkejä tilanteista, joissa Suomen paikkakunnalla voidaan liputtaa vaikka ei olisi liputuspäivä:
- Vierailijan kunniaksi
- Urheilutapahtuman yhteydessä
- Tapahtuman tai juhlan yhteydessä
- Muissa tilanteissa, joissa halutaan osoittaa kunnioitusta tai juhlan tuntua